top of page
Image by Chang Duong

Hogyan légy önmagad legjobb barátja?
Az önmagunkkal való együttérzés művészete

Szeretnél jobb barátja lenni önmagadnak? Kevesebbet kritizálni magad, és verni a fejed a falba? Szeretnéd jobban érezni magad a bőrödben, és megengedni magadnak, hogy néha ne legyen minden tökéletes?

A tréningről

Te hogy beszélsz magaddal odabenn, ahol senki sem hallja? Mit mondasz magadnak, mikor valami nem sikerül tökéletesen? Mióta van ez így? Ha hallanád ezt a párbeszédet két ember között, mit éreznél?

Kicsit úgy hangzik, mintha őrültek lennénk, s mindenkiben két lény lakozna: az egyik, aki éli az életünket, és egy másik, aki állandóan dorgálja, ostorozza, kritizálja. Nem vagyunk őrültek, mégis így működünk, s a legtöbbünknél több a bíráló, mint az elismerő megjegyzés.

 

 

 

 

 

 

 

 

Álljunk meg, s tegyük fel magunknak a kérdést: hogy éreznénk magunkat, ha kedvesebb bánásmódban részesülnénk önmagunktól? Vajon hogyan befolyásolná a mindennapjainkat, a közérzetünket, a teljesítményünket, az életünket?

Mivel nagyon másképp vagyunk „huzalozva”, tanulnunk kell, egyrészt, hogy hogyan lehetünk saját magunk barátai, s azt is, hogy egyáltalán megengedjük magunknak ezt. Pedig ez az önelfogadás nulladik lépése, ami nélkül esélyünk sincs a boldog, kiteljesedett életre, pedig mindannyian ezután vágyakozunk.

Dr. Kristin Neff és dr. Chris Germer amerikai pszichológusok módszerét (MSC, Mindful Self-Compassion – önmagunkkal való tudatos együttérzés) alkalmazva tanuljuk meg 8 hét alatt lépésről lépésre, hogyan legyünk magunkkal együttérzők a legnehezebb pillanatokban is. A tréning során olyan gyakorlati tudásra tehetünk szert, melyet a hétköznapi életünkbe beépítve önmagunk legfőbb támaszává válhatunk, fokozva ezzel önbecsülésünket, az önmagunkba vetett hitünket, lelki rugalmasságunkat (reziliencia), s nem kevésbé bölcsességünket és a mások iránt tanúsított együttérzésünket.

Saját magunknak a társai vagyunk egész életünkben, így nem mindegy, milyen viszonyban vagyunk azzal, aki visszanéz ránk a tükörből, s hogy hogyan beszél velünk.

Önismeret

Kérdésed van?

Vedd fel velem a kapcsolatot, vagy kérj visszahívást!

bottom of page