top of page
The last night of a two week stay on the North Shore of Oahu, Hawaii._edited.jpg

EFT Tapping pontok
és az Alaprecept

Miért
Érzelmi Felszabadulás Technikák?

Az EFT-t (Érzelmi Felszabadulás Technikák) könnyű megtanulni, és egyszerű alkalmazni.
Több mint 400 akupresszúrás pont van testünkön mindenütt. Az EFT kb. húszat használ, és néha "érzelmi akupunktúrának" is nevezik.
 
Hatékonyságának legfőbb oka, hogy csökkenti a stresszt, ami a problémáink egyik fő összetevője.
 
Kutatások szerint a kortizolszint 49, a fájdalom átlagosan 68 százalékkal csökken az EFT-vel.
A fájdalom kezelésére szakosodott terapeuták és orvosok egyetértenek abban, hogy a fájdalomérzet kétharmadnyi csillapodása, amit az EFT-vel elérhetünk, annak köszönhető, hogy érzelmi és stresszkomponense mérséklődik.

Thymus.png
conchiglia spirale white_edited_edited.png
collarbone_edited.png

A testünk nem tud különbséget tenni egy stresszes gondolat és esemény között. A stresszes gondolatok a harc, menekülés vagy fagyás reakciót váltják ki, ami minden szinten hat ránk.

 

Az EFT Tapping lényege, hogy az ujjbegyeinkkel a testünk bizonyos akupunktúrás pontjait kopogtatjuk, miközben kapcsolódunk a tüneteinkhez, érzéseinkhez és gondolatainkhoz.

 

Ezen pontok kopogtatása megnyugtatja a testet. A biztonság üzenetét küldi az érzelmi agynak, amely ellensúlyozza a feszültséget okozó eseményből vagy traumatikus emlékből származó stresszjelzést.

Az Alaprecept
9 + 1 pontja

Az EFT Alapreceptként ismert szekvencia a kézen, arcon és felsőtesten található 9 akuponton alapul, amelyek az összes meridiánpályát aktiválják.

 

A #10, a Máj-pont, nem szerepel az alapreceptben. Mégis hozzáadtam, mert segít a düh felszabadításában, ami egy olyan érzelem, amit minden ember ezen a bolygón megtapasztal, akár kifejezi, akár nem. Gyakran előfordul, hogy nem vagyunk tudatában a bennünk szunnyadó, parázsló haragnak, ami negatívan befolyásolhatja a fizikai, mentális és érzelmi jóllétünket.

 

Az #5, #6 és #9 kivételével a pontok az arc/test mindkét oldalán megtalálhatók. Kopogtathatsz mindkettőn, vagy csak az egyiken, ahogy kényelmesebb.

conchiglia spirale white_edited_edited_e

AZ EFT TAPPING ALAPRECEPT

Egy példa

A Tapping Alaprecept önállóan alkalmazható, tökéletes eszköz az érzelmi jóllétért való felelősségvállalás műveléséhez.

 

Mindössze két percig tart, amíg egyszer végigmegyünk a sorozaton, szóval a következő gyakorlat mindössze 6-7 percet vesz igénybe.

Készíts be egy pohár vizet; a hidratálás elengedhetetlen része a folyamatnak!

Az alábbi példával nagy valószínűséggel tudsz azonosulni, de alkalmazd bátran a szekvenciát bármilyen más helyzetre.

Használd ezt a leírást forgatókönyvként a te sajátos stresszhelyzetedre, érzelmi viharodra vagy fizikai fájdalmadra.

Ha a kopogtatást kellemetlennek vagy fájdalmasnak érzed, akkor könnyedén tartsd az ujjad a pontokon, miközben mélyen lélegzel.

Ásítozni, sóhajtani, esetleg böfögni természetes, azt jelzik, hogy a tested reagál, az idegrendszered ellazul.

Ha a gyakorlat során bármikor elárasztanak az érzelmek, vagy zaklatottá válsz, FOLYTASD A KOPOGTATÁST ÉS LÉLEGEZZ, amíg meg nem nyugszol.

Adj teret magadnak és az érzéseidnek, és engedd meg a testednek, hogy a Tapping segítségével feldolgozza azt, ami a felszínre jön.

conchiglia spirale dark gold_edited_edit
Prism_edited.jpg

KAPCSOLÓDJ
A PILLANATNYI IGAZSÁGODHOZ

1

Ha éppen stresszelsz, vagy valami "megnyomta a gombjaidat", figyeld meg, mit érzel a testedben és milyen érzések vannak benned.

Például tegnapelőtt a főnököd igazságtalanul és rondán lebarmolt a meetingen mindenki előtt. Még most is fortyogsz a dühtől. Ahogy visszagondolsz, ökölbe szorul a kezed meg a fogaid, elönt a forróság és feszültség támad a gyomrodban.

 

Egy 0-10-es skálán (ahol a 10 az elképzelhető legintenzívebb, míg a 0 teljesen semleges) milyen erősségű a feldúltságod? Lehet, hogy a testi érzetek és az érzelmek más értéket kapnak.

Ne gondolkodj sokáig, maradj a testedben, és vágd rá az első számot, ami beugrik!

 

Akár le is jegyezheted a tapasztalataidat, érdekes lehet nyomon követni a változásokat.

2

FOGADD EL,
AMI VAN

Kezdj el kopogtatni a kezed oldalán, miközben kapcsolatban maradsz a kiváltó eseménnyel. Lélegezz lassan és mélyen.

 

Fogalmazz meg egy ún. elfogadó kijelentést hangosan, és ismételd el háromszor. Az első részében kimondod, ami van, a másodikban pedig elfogadod, önmagaddal és az érzéseiddel együtt. 

Valahogy így:

 

„Bár a főnököm tegnap paraszt volt velem és igazságtalanul lebarmolt a meetingen, amitől rohadt dühös vagyok, elfogadom magam, és azt, amit érzek.”

 

„Bár a főnököm igazságtalanul lebarmolt a meetingen, és fel tudnék robbanni a dühtől, elfogadom magam, és azt, amit érzek.”

 

„Bár a főnököm tegnap igazságtalanul lebarmolt a meetingen, és itt érzem a testemben a dühöt még mindig, elfogadom magam, és azt, amit érzek.”

conchiglia spirale dark gold_edited_edit
side of the hand 3.png
conchiglia spirale dark gold_edited_edit

3

MENJ VÉGIG A PONTOKON

Könnyedén kopogtass az egyes ponton 7-10 alkalommal, kezdve a szemöldökponttal, a videó végigvezet rajtuk.

Továbbra is maradj kapcsolatban azzal, ami benned van, és lélegezz mélyen.

Az első körben használj az érzéseidnek és érzeteidnek megfelelő rövid emlékeztető mondatokat minden ponton, például: „mindez a düh” és „itt érzem a gyomromban/állkapcsomban/öklömben”.

A második körben adj hangot annak, amire az epizódból legélénkebben emlékszel, pl: „most is hallom a főnök hangját”, „azt mondta, hogy…”, „remegett kezem-lábam”, „mindenki engem bámult”, „felment bennem a pumpa”, „nem szóltam semmit”, „de azt gondoltam, menj a francba”, stb.

(Légy őszinte! Nyugodtan káromkodhatsz.)

Tégy egy harmadik kört a pontokon, most olyan emlékeztetőket használva, mint: „ez történt”, „mégis itt vagyok és lélegzem”, „ez a düh a testemben”, „ez a megrekedt energia”, „azt választom, hogy kiengedem”, „ez tegnap volt”, „ma meg ma van”, „megengedem a tegnapnak, hogy múlt legyen”.

Tedd mindkét kezed a szívedre.

Vegyél egy mély levegőt, és tartsd benn hat másodpercig, majd engedd ki lassan a szádon át.

Igyál néhány korty vizet.

4

ÉLVEZD A MEGKÖNNYEBBÜLÉST

Kapcsolódj újra a testeddel és az érzéseiddel. Mennyire intenzívek? Lehet, hogy elmozdultak vagy megváltoztak, és ez rendben van.

 

Ha az intenzitás még mindig 3 fölött van, akkor megismételheted a kört még egy párszor, az emlékeztető mondatokat a pillanatnyi igazságodhoz igazítva. Ne felejts el lélegezni!

 

Ha tapasztaltál némi oldódást, a megrekedt energia kiengedését, fejezd ki magadnak az elismerésedet.

Ha nem, akkor légy magaddal együttérző, és folytasd a kopogtatást.

 

Igyál még egy korty vizet, és élvezd az életed!

Image by PaaZ PG
conchiglia spirale dark gold_edited_edit

Azért húzzuk fel magunkat dolgokon a jelenben, mert olyan eseményekre emlékeztetnek minket, amelyeket az agyunk – a biztonságunk felett őrködő amigdalánk és hipokampuszunk – megcímkéztek a múltban.

Mikor a főnök rád kiabál és megaláz mindenki előtt, nagy valószínűséggel visszarepít a múltba, amikor gyerekként ugyanígy érezted magad.

A gyökérélmény(ek) megrekedt energiáit kiengedve, töltését kioltva, megszűnik a gomb, amit a főnök megnyomott a jelenben.

Image by frank mckenna

További kérdéseid vannak?

Kérd a díjmentes konzultációt!

Ennek a harminc perces találkozónak a keretében beszélhetünk arról, min szeretnél dolgozni.

Felteheted a kérdéseidet és felmérhetjük, megfelelő partnerek lennénk-e egymás számára ebben a coaching-mentoring jellegű kapcsolatban.

bottom of page