top of page
Heti online meditáció
Heti online meditáció

ápr. 01., P

|

Online

Heti online meditáció

Szeretnél kikapcsolni, ellazulni, feltöltődni, miközben ki sem mozdulsz otthonról? Szeretnél meditálni, de egyedül nehezen megy? Csatlakozz hozzám az online térben, és meditáljunk együtt!

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények

Időpont és helyszín

2022. ápr. 01. 19:00 – 20:00

Online

Az eseményről

A meditációt sok szinten űzhetjük, és ahányan vagyunk, annyiféle módon éljük meg. Van, akinek lelki élmény, van, akinek spirituális.

A meditáció alapja, hogy fókuszt adunk az elmének, valamit, amire koncentrálhat, így esélyt kap arra, hogy megpihenjen. Ez azért olyan nehéz neki, mert nem ez az alapbeállítása.

Mindannyian ismerjük az elme default üzemmódját, aminek fő funkciói:

- az én-tudatunk fenntartása,

- ennek az én-tudatnak a múltba és a jövőbe való kivetítése (tehát rágódni a múlton és aggódni a jövő miatt)

- problémákat keresni és megoldani őket.

Persze mindez nagyon hasznos, lehetővé teszi a multitaskinget és a robotpilóta-üzemmódot, az evolúció során segítette a túlélésünket, ugyanakkor megnehezíti, hogy teljes lényünkkel a jelenben tudjunk lenni.

Ha úgy álluk neki, hogy le kell állítanunk az elménket, nagy valószínűséggel kudarcot vallunk, több okból is. Az egyik ok, hogy a kell gondolatára azonnal ellenállás támad bennünk, mégha ennek nem is vagyunk tudatában. A másik, hogy az elmét nem lehet csak úgy leállítani. Legalábbis nem egy gombbal.

Mivel az elme trükkös jószág, párhuzamos síneken futtatva egyszerre több tucat gondolatvonatot, cselhez folyamodunk: fókuszt adunk az elmének – ez nagyon sokféle lehet, meditációs iskolánként változik – valamit, amire koncentrálhat. Ez segíthet neki lecsendesedni, s minél tovább tudjuk ezt a fókuszt fenntartani, annál mélyebb lesz a koncentráció, a csend.

Ez a csend lesz az a kapu, amelyen keresztül mélyen relaxált, elmélyült tudatállapotokba, alfa- , delta- vagy theta-állapotba juthatunk. Ahogy a sportban, ebben a tevékenységben is edzenünk kell, míg az elme már attól ebbe az állapotba kerül, hogy erre gondolunk és megnyitjuk magunkat neki.

Gyakorlat teszi a mestert.

Próbáld ki te is!

A részvétel díjmentes.

Az eseményhez a regisztrációt követően kapsz majd egy linket emailben.

Esemény megosztása

bottom of page